Dokumenty dla podjęcia studiów

Sprawdź na jakich zasadach możesz podjąć studia na Uniwersytecie Opolskim i przejdź do komplementacji dokumentów. Pamiętaj, iż dla różnych zasad rekrutacji obowiązują różne komplety dokumentów. 

Lista wymaganych dokumentów dla kandydatów studiujących na zasadach obowiązujących obywateli polskich:
  1. Podpisany przez kandydata podanie o przyjęcie na studia oraz oświadczenie o doręczeniu pism w wersji elektronicznej (wydruk z programu internetowej rejestracji kandydatów IRK);
  2. podanie o przyjęcie cudzoziemca na studia na zasadach obowiązujących obywateli polskich;
  3. kopia dokumentu potwierdzającego możliwość podjęcia studiów na zasadach obowiązujących obywateli polskich (np. Karta Polaka, Karta stałego pobytu, dokument potwierdzający status uchodźcy lub nadanie ochrony czasowej, karta pobytu rezydenta i inne);
  4. dokument potwierdzający wykształcenie, uprawniający do podjęcia studiów, opatrzony apostille oraz uznany za równoważny z odpowiednim polskim dokumentem;
  5. zaświadczenie lekarskie, stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia kształcenia na obranym kierunku i formie kształcenia;
  6. polisa ubezpieczeniowa na wypadek choroby lub następstw nieszczęśliwych wypadków na okres  kształcenia w Polsce albo Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego lub oświadczenie o przystąpieniu do ubezpieczenia w Narodowym Funduszu Zdrowia niezwłocznie po rozpoczęciu kształcenia;
  7. dokument, potwierdzający znajomość języka polskiego. Takim dokumentem jest:
    – dokument, potwierdzający ukończenie rocznego kursu przygotowawczy do podjęcia nauki w języku polskim w jednostkach wyznaczonych przez ministra właściwego do spraw szkolnictwa wyższego, zwanego dalej „ministrem”;
    – świadectwa, dyplomy lub inne dokumenty potwierdzające ukończenie za granicą szkoły ponadpodstawowej, w której zajęcia były prowadzone w języku polskim,
    – certyfikat znajomości języka polskiego wydany przez Państwową Komisję Poświadczania Znajomości Języka Polskiego jako Obcego,
    – potwierdzenie uczelni przyjmującej, że ich przygotowanie oraz stopień znajomości języka polskiego pozwalają na podjęcie studiów w języku polskim na podstawie:

      • udziału w Językowej Szkole, prowadzonej przez Uniwersytet Opolski;
      • rozmowy kwalifikacyjnej z języka polskiego (rozmowę przeprowadzi komisja rekrutacyjna w dniach 11 lipca i 24 września 2018 roku); Nie dotyczy kandydatów na studia prowadzone w języku innym niż język polski oraz kandydatów na kierunek język polski od podstaw z językiem niemieckim.
  8. kopia paszportu zagranicznego;
  9. zdjęcie (format 35×45 mm) oraz zdjęcie elektroniczne;
  10. dwie podpisane przez kandydata Umowy (wydrukowane z systemu IRK);
  11. wniosek o przyznanie miejsca w Domu Studenta – jeżeli istnieje taka potrzeba; Prosimy o przesłanie wniosku na DS w wersji elektronicznej na adres cpw@uni.opole.pl najpóżniej do 15 sierpnia 2018 roku.
  12. oświadczenie rodziców/opiekunów prawnych w związku z podjęciem studiów przez osobę niepełnoletnią. UWAGA! Dotyczy tylko kandydatów niepełnoletnich.

UWAGA! Wszystkie wymagane dokumenty sporządzone w języku obcym powinny być przetłumaczone na język polski przez tłumacza przysięgłego lub poświadczone przez notariusza.

Lista wymaganych dokumentów dla kandydatów studiujących na zasadach innych niż obowiązujące obywateli polskich:
  1. Podpisany przez kandydata podanie o przyjęcie na studia oraz oświadczenie o doręczeniu pism w wersji elektronicznej (wydruk z programu internetowej rejestracji kandydatów IRK);
  2. podanie do JM Rektora Uczelni o przyjęcie cudzoziemca na studia;
  3. dokument potwierdzający wykształcenie, uprawniający do podjęcia studiów, opatrzony apostille oraz uznany za równoważny z odpowiednim polskim dokumentem;
  4. zaświadczenie lekarskie, stwierdzające brak przeciwwskazań do podjęcia kształcenia na obranym kierunku i formie kształcenia;
  5. kopia polisy ubezpieczeniowej na wypadek choroby lub następstw nieszczęśliwych wypadków na okres kształcenia w Polsce albo Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego lub oświadczenie o przystąpieniu do ubezpieczenia w Narodowym Funduszu Zdrowia niezwłocznie po rozpoczęciu kształcenia;
  6. Dokument, potwierdzający znajomość języka polskiego. Takim dokumentem jest:
    – dokument potwierdzający ukończenie rocznego kursu przygotowawczego do podjęcia nauki w języku polskim w jednostkach wyznaczonych przez ministra właściwego do spraw szkolnictwa wyższego;
    – świadectwa, dyplomy lub inne dokumenty potwierdzające ukończenie za granicą szkoły ponadpodstawowej, w której zajęcia były prowadzone w języku polskim,
    – certyfikat znajomości języka polskiego wydany przez Państwową Komisję Poświadczania Znajomości Języka Polskiego jako Obcego.
    – potwierdzenie uczelni przyjmującej (komisji rekrutacyjnej), że ich przygotowanie oraz stopień znajomości języka polskiego pozwalają na podjęcie studiów w języku polskim na podstawie:

      • udziału w Językowej Szkole, prowadzonej przez Uniwersytet Opolski;
      • rozmowy kwalifikacyjnej z języka polskiego (rozmowę przeprowadzi komisja rekrutacyjna w dniach 11 lipca i 24 września 2018 roku); Nie dotyczy kandydatów na studia prowadzone w języku innym niż język polski oraz kandydatów na kierunek język polski od podstaw z językiem niemieckim.
  7. kopia paszportu zagranicznego;
  8. zdjęcie (format 35×45 mm) oraz zdjęcie elektroniczne;
  9. dwie podpisane przez kandydata Umowy (wydrukowane z systemu IRK);
  10. wniosek o przyznanie miejsca w Domu Studenta – jeżeli istnieje taka potrzeba; Prosimy o przesłanie wniosku na DS w wersji elektronicznej na adres cpw@uni.opole.pl najpóżniej do 15 sierpnia 2018 roku.
  11. oświadczenie rodziców/opiekunów prawnych w związku z podjęciem studiów przez osobę niepełnoletnią. UWAGA! Dotyczy tylko kandydatów niepełnoletnich.


    UWAGA!
    Wszystkie wymagane dokumenty sporządzone w języku obcym powinny być przetłumaczone na język polski przez tłumacza przysięgłego lub poświadczone przez notariusza. Dokumenty należy włożyć do białej wiązanej teczki.